Tidslinje – då kom råvarorna till Sverige

Text och illustration: Klara Norström


Råvarorna som är i fokus i detta magasin, med allt från vitlök till insekter, etablerar sig på den svenska matmarknaden inom ett spann på 1200 år. I tidslinjen nedan listar vi dessa 12 råvaror i turordning – från 800 till 2000-talet.

Råvarors etablering i Sverige under tolv århundraden – 800 till 2000-talet.

800 – Vitlök är den råvaran som löper längst bak i tiden av de råvaror vi tagit upp. Den härstammar från sydvästra och centrala Asien. I Sverige har vitlök funnits sedan vikingatiden (800-1000 e.kr.).Traditionellt sett har den mest varit använd som en medicinalväxt.Vitlök försvann i början på 1900-talet som matkrydda i Sverige på grund av sin speciella lukt, men återkom under 1970-talet.

1000-1300 – Koriander har man gjort arkeologiska fynd från tidig medeltid i Skåne (1000-1300 e.kr.), men man vet inte om den varit importerad eller odlad på plats. I mitten av 1500-talet fanns fröna som krydda i Gustav Vasas kryddkammare. På 1940-talet odlades den i kommersiellt bruk i Sverige.

1300 – Ris kom till Sverige på 1300-talet. Riset har sitt ursprung i Asien, någonstans mellan Indien och Kina. Bevarade inventeringslistor från Gustav Vasas kryddkammare skvallrar om att kungen var bekant med råvaran. På 1700-talet blev riset mer tillgängligt för allmänheten i Sverige.

1600 – Bönor kom till Europa från Amerika på 1500-talet och odlades i Sverige från 1600-talet. De räknades i början som köksväxt, där man åt både de omogna baljorna eller de mogna torkade bönorna. Det var under 1800-talet som kokbönorna började ersätta bondbönor och i viss mån ärter som mat.

1600 – Blomkål var tillsammans med vitkål, kålrabbi, blomkål, savoykål, rödkål och krusbladig grönkål etablerad på 1600-talet i Sverige.

1600 – Gurka kommer ursprungligen från Indien och har odlats i minst 3 000 år, bland annat i Egypten och Kina. I Sverige har man ätit gurka sedan 1600-talet.

1600 – Potatis kom till Sverige under 1600-talet bland annat genom att Olof Rudbeck den äldre tog med potatis från Holland när han var där på besök 1654. År 1655 började han odla potatis i botaniska trädgården i Uppsala.

1700 – Te levererades först till Sverige 1685, men det var först under senare delen av 1700-talet som teet etablerades på riktigt.

1700 – Moroten som vi känner den idag, med dess orangea färg, introducerades på 1700-talet i Sverige då den importerades från Holland. I Sverige hade man sedan stenåldern odlat en annan variant av morot, med en lila färg. Den orangea moroten blev snabbt populär eftersom den har en sötare smak och inte färgar av sig.

1970 – Curry är av två slag, dels en engelsk torr kryddblandning som västvärlden mest är bekant med, dels asiatisk curry med ursprung från Indien. Under 70-talet lanserades den svenska currykryddblandningen som vi känner den idag.

1980 – Aroniabär kom till Sverige på 1980-talet, och har kommit att bli en populär buskväxt mycket tack vare sin tålighet. Bären introducerades i Europa på 1800-talet och kommer ursprungligen från Nordamerika.

2000-talet och framåt – Insekter spås vara ett av framtidens livsmedel. Många av de kända ätbara insekterna verkar äta sådant som vi människor inte kan leva på, vilket gör att resurser kan användas på ett effektivt sätt. Detta tror man kan vara viktigt inför framtiden eftersom jordens befolkning förväntas öka medan tillgången på jordbruksmark inte kan göra det på ett hållbart vis. De vanligaste matinsekterna är gräshoppor, syrsor och mjölmaskar.

Om du klickar på den fetade texten ovan kommer du till reportagen och artiklarna där dessa råvaror är i fokus.

Källor: Smaka Sverige, Twinings, Ica, Shenet, Råvarumarknaden, Plantagen, Bonden i Skolan, Sveriges lantbruksuniversitet.