Evas blomkålspuré med bacon och granatäpple

I reportaget ”Coronas bittra eftersmak” kan du läsa om Eva Mattssons kamp med parosmi, lukt- och smakförvrängningar efter Covid-19. När det mesta smakar illa tvingas man experimentera i köket som aldrig förr, och för Evas del har det bland annat lett fram till den här rätten. Den kan vara värd att prova för dig som själv har parosmi, men också för dig som vill ha en snabblagad förrätt eller en lätt lunch. Sötman och syrligheten från granatäpplet gifter sig fint med baconets sälta och blomkålens runda smak. Stinget från kanelen och chilin bidrar med det lilla extra och lyfter maträtten till en ny nivå.


Ingredienser

Cirka 2-3 hela portioner eller 4-5 förrätter.

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 dl vispgrädde
  • Kanel, chilipulver och vitpeppar efter smak
  • 1 paket bacon
  • Granatäppelkärnor, frysta och tinade eller färska
  • Salt

Gör såhär

  1. Skär baconet i mindre bitar. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper och stek några minuter i ugnen på 220°C tills det har blivit knaprigt.
  2. Ansa och hacka blomkålen medan baconet är i ugnen.
  3. Koka blomkålsbitarna i lättsaltat vatten tills den har blivit mjuk. Häll därefter av vattnet.
  4. Häll i vispgrädden i kastrullen med blomkål och låt koka upp. Krydda med kanel, chilipulver, vitpeppar och salt. Börja med lite grann och öka mängden om det behövs.
  5. Mixa samman blomkålen och grädden till en puré.
  6. Lägg upp purén i skålar och toppa med bacon och granatäppelkärnor.

Text och bild: Wendela Antepohl