han skapar fusion i drinkar

Text och bild: Ida Lindemann


Asiatisk fusion har blivit en vanlig matinriktning de senaste åren. Men att blanda drinkar med asiatiska inslag är svårare än man kan tro. 

– Det finns ingen klassisk asiatisk drink, som det finns i exempelvis Frankrike, säger bartendern Adam Mahmoud.

Bakom baren på restaurang Yoko i Helsingborg står Adam Mahmoud, han har varit bartender sedan ett år tillbaka. Han är endast 20 år gammal men har redan hunnit jobba i fyra olika barer. Nu jobbar han specifikt med att komponera och servera drinkar med en fusion mellan asiatiska och närproducerade råvaror. 

– Den största skillnaden är att man jobbar med ett specifikt kök som man komponerar med resten av världen. Innan hade jag mer fritt val. Nu kan jag komma på en supergod drink, men har den ingenting med Asien att göra får vi inte använda oss av den, säger han.

Det är en lugn lunchservering på restaurangen. Vi frågar Adam om han kan handla något i en svensk mataffär och komponera en fusiondrink. 

På väg till mataffären stannar Adam Mahmoud upp. Han har hittat ett recept på en efterrätt som han tror kan passa i en drink.

Att gå till mataffären tar endast några minuter. Under hela vägen dit går Adam Mahmoud tyst och tittar ner i sin telefon. Till slut kommer han fram till att gurka blir en bra ingrediens. Däremot menar han att de ofta inspireras av desserter när de gör drinkar. 

– Grejen är att i Asien gör de inte särskilt mycket drinkar. Där är det mest sake och whiskey som du dricker, så de är inte direkt kända för några drinkar. 

Men ur desserter finns det mer inspiration att hämta. Bartendern nämner sakura-desserter som en enkel utgångspunkt. Sakura-desserter syftar på körsbär från det japanska trädet sakura. 

– Vill man ha inspiration så kolla på en japansk dessert, eller en koreansk eller thailändsk. Eller en thailändsk soppa. En gammal bartender jag jobbat med gjorde kha gai till en drink, berättar han. 

Om Adam:
Ålder: 20 år
Bor: Helsingborg
Utbildning: ska börja studera ekonomi till höst i Uppsala
Favoritgrogg: Lennart (konjak och päronlikör med lite sprite)
Konstigaste någon beställt av dig: “Chicken nuggets, det kunde jag ju absolut inte fixa. Annars var det när någon beställde Fireball med tranbärsjuice.”

Däremot finns det personer som inte håller med om att klassiska asiatiska drinkar inte finns.

– Singapore sling är en av de mest klassiska drinkarna som finns, säger Jennie Walldén.

Hon är sedan 2015 ägare av den koreanska fusionrestaurangen Namu i Malmö. Dessförinnan vann hon Sveriges Mästerkock. Hon menar att de i Singapore är duktiga på att göra drinkar.

– I resten av Asien har man inte varit så intresserad av alkohol. Men Singapore har varit en koloni, så det har funnits människor från alla delar av världen. Bland annat har man då kommit på en av de mest klassiska cocktails som finns. 

Jennie Walldén tror att det ser likadant ut överallt. Att i storstäder görs drinkar och cocktails, men inte i småstäder.

– Du kan få i stort sett samma drinkar i New York, London, Stockholm och Aten nu för tiden. Men rent historiskt har man gillat att dricka starksprit i asiatiska kulturer, speciellt i Thailand.

Hon säger, precis som Adam Mahmoud, att man i många länder är glad för att dricka sprit för sig. 

– Ser man tillbaka i tiden som tradition drack man kanske mer dyr whiskey, för att det fanns prestige i det. Men är man på semester i Tokyo får man lika mycket cocktails som i New York och London, säger Jennie Walldén.

Lättare sagt än gjort att hitta en gurka som Adam Mahmoud är nöjd med.

I mataffären stannar Adam Mahmoud vid gurkorna och börjar jämföra dem. 

“Mindre gurkor har mindre kärnor” säger han samtidigt som han jämför storleken på gurkorna. 

– Då blir de mindre vattniga, och smakar mer. 

Samtidigt som Adam Mahmoud shakar drinken väljer han ut ett glas som ska passa att servera i.

Tillbaka på restaurangen sätter han direkt igång med första drinken. Han sorterar ut de bästa gojibären och myntabladen. 

Men att få tag på asiatiska råvaror är inte svårare än att gå till mataffären. I alla fall inte om du bor i en stad med en asiatisk matbutik. Där kan du hitta allt ifrån gojibär, nashipäron, lakritsstänger till olika former av kokos. 

– Den asiatiska mataffären i Helsingborg har i princip allt man behöver för att göra våra drinkar. Det som kan vara svårt är nog att få tag i sake som privatperson, säger Adam Mahmoud. 

Samtidigt som han pratar blandar han alla ingredienser till drinken och skakar den. Han funderar ett tag på vilket glas han ska välja, och tar till slut ett vanligt vinglas. Men när han hällt upp drinken ångrar han sig, “det ska vara ett stort glas till den krossade isen”.

Ovanpå toppar han med alla ingredienser som finns i drinken.

Inne i restaurangen hittar vi Marie Eriksson. Hon har tidigare bara ätit middag här, men nu ska hon smaka på drinkarna.

Marie Eriksson har druckit många drinkar tidigare men aldrig på Yoko.

Den första drinken döper Adam till  “Adams GG” med gurka, gojibär och ingefära. 

– Den var väldigt god. Annars gillar jag mest sura drinkar men denna var faktiskt inte så dum. Den är nästan lite syrlig med lite, lite besk ton, och lite söt ton också, säger hon.

Kan du gissa vad som finns i den?

Marie Eriksson tar en klunk till innan hon gissar.

– Lite hallon och lite mynta. Vilken sprit det är kan jag inte gissa, någon vodka kanske. Det måste vara lime i också.

Marie Eriksson säger igen att hon tyckte den var god, fast den egentligen inte var i hennes smak. 

– Den var så god så även om klockan bara är ett hade jag kunnat sitta här hela dagen och ja, dricka upp den. 

I baren börjar Adam Mahmoud på drink nummer två.

Hur svårt är det att göra en drink med Asiatiska inslag?

– Det är faktiskt ganska svårt. Det finns ingen direkt spritsort från asien förutom sake, och det är ganska svårt att jobba med. Det försvårar lite, i alla fall i baren. Jag tror att i köket är det nog jätteroligt, säger Adam Mahmoud.

Han berättar om den asiatiska frukten lycheé, som är den enda asiatiska frukten de har som likör. 

– Jag vet inte så mycket mer om den än att den växer på träd, säger han.

Den ser ut lite som en nektarin, men helt vit, nästan genomskinlig. Och den smakar blommigt, som rosvatten. 

– Just nu använder vi den inte till något för att den tar över mycket, vilket gör det svårt att komponera ihop den. Det är det som är det svåra med asian fusion.

Till nästa drink behövs ett blad färsk basilika, och det kan hittas bakom köket.

Men att kunderna uppskattar drinkarna går inte att förbise. Adam Mahmoud tror att drinken han gör nu är den mest populära i hela stan. 

– Den är väldigt instagramvänlig, säger han.

Drinken heter Thai basil, och precis som det låter är den asiatiska komponenten thaibasilika. Men trots att den är så populär är det den enda drinken som innehåller just thaibasilika. 

– I maten används det mycket, men den drinken går så bra att vi måste spara på sockerlagen. 

För det är inte riktiga blad som Adam Mahmoud blandar i drinken, utan en färdig sockerlag som de gjort tidigare. Nu när köket är fullt av kockar som lagar lunch kan han inte visa, men berättar hur man gör.

Adam Mahmoud mäter upp sockerlagen på Thaibasilika till drinken Thai basil.

Man kokar lika delar vatten och socker. När det lösts upp har man en sockerlag. Därefter blandar man sockerlagen och blad från thaibasilikan i en blender och mixar tills det blir lent. 

– Slutligen silar man av, och vips så har man en thaibasilika-sockerlag.

Efter att Adam Mahmoud blandat drinken sprutar han kokosgrädde på toppen. Marie Eriksson ser skeptisk ut.

Thai basil är klar, Yokos signaturdrink.

Hon tar en försiktig klunk av drinken, och spricker upp i en förvånad min. 

– Den var faktiskt ännu godare än den första. Den är lite som en efterrätt, och det är jättebra för då kan man dricka efterrätt. Den var helt i min smak, säger Marie Eriksson.

Vad smakar den?

– Den är lite syrlig men absolut ingen spritsmak, det blir som en efterrätt. Det trodde jag inte, jag blev väldigt skeptisk när han sprutade grädde på. Jag tänkte att “det där fungerar inte för mig alltså.” Men det gjorde det. 

– Snygg var den också, de ska ju vara snygga också. 

Nästa drink för Marie Eriksson är den kända Thai basil.

När det kommer till sprit har de inte massvis med olika sorter från Asien. 

– Vi har lite japansk whiskey, två olika sorter. Japansk gin har vi också två sorter av. Förutom det bara sake, och det är ganska stort, säger han.

Adam Mahmoud rabblar upp en hel mängd med olika smaker på sake samtidigt som han börjar plocka fram ingredienser till den tredje drinken. Ekfatslagrad, ofiltrerad, transparent, yuzu, ananas, jordgubb och ume, vilket är ett japansk plommon.

Men sake är svårt att jobba med?

– Det är inte så vanligt i folkmun i Sverige. Det är rissprit men många förknippar det med risvin. Sedan luktar sake väldigt speciellt, det har karaktär av blåmögel. Så lukten är inte särskilt trevlig, säger bartendern.

Han menar att eftersom vi inte är vana att dricka sake i Europa så kan det vara anledningen till att många inte tycker om det eller vågar prova. Trots det har Yoko just nu sake i fyra av sina tio drinkar på menyn.

– En av dem är min favorit, så jag gillar det. Men jag skulle inte få för mig att dricka sake rent.

Adam Mahmoud berättar att en av kockarna i köket älskar det. 

– Det är det bästa han vet, så det är ju en smaksak. 

Endast de finaste bladen koriander får följa med ner i nästa drink.

Men det är inte bara svenska och japanska spritsorter som Adam Mahmoud och hans kollegor använder, utan bland annat en gin från London, men med orientalisk inriktning på Asien. 

– Det är väldigt många gin-sorter som har asiatiska smaker. Till exempel har Hendricks koriander i sin gin. Det är ju väldigt asiatiskt, säger han. 

En tredje gin han använder är Ofir som har sichuanpeppar i sig.

– Så även om spriterna inte kommer från Asien har de mycket asiatiska inslag.

Den sista drinken Adam Mahmoud gör toppas med några skvätt Angostura bitter.

Den tredje drinken ska smaka som en thailändsk soppa. 

– Den påminner lite om den gröna. Den blev som en lyxig milkshake. Det var mycket smaker i alla tre. Jag tror att man klarar max två på en kväll, för det är så mycket smak i dem, säger Marie Eriksson. 

Vilken var bäst?

– De var bra på olika sätt. De två sista var lite mer som efterrätter. Den första däremot var lite fräschare eftersom den var utan grädde. Men alla var goda på olika sätt. Väldigt goda och fina drinkar, så hit skulle jag kunna gå och ta en drink, och det har jag aldrig gjort. Jag visste inte att de gjorde sådana här drinkar här.

Den tredje drinken är inspirerad av den thailändska soppan Tom kha gai.

Men att komponera nya drinkar är svårt. 

– Man gör hur många drinkar som helst som blir kassa. Det blir aldrig bra första gången, och det ska folk veta. Det är aldrig bra första gången, säger Adam Mahmoud.

Adam Mahmouds tips till läsarna är alltså att testa sig fram, “bara kötta”.

Vill du testa att göra Adams drinkar själv? Här hittar du recept till dem:

Adams GG klicka här!

Thai Basil klicka här!

CC klicka här!