Utställning på Regionmuseet Skåne

MAT:

MER ÄN EN MÅLTID

Text och bild: Alice Östenberg


Fram till den 28 augusti 2022 är utställningen MAT: Mer än en måltid på Regionmuseet Skåne i Kristianstad öppen för besökare.

Utställningen tar utgångspunkt i hur vi människor förhåller oss till mat genom historien och idag samt tar en blick vidare in i framtiden med ett hållbarhetsperspektiv.

MAT: Mer än en måltid

26 mars – 28 augusti 2022,

Fri entré

Regionmuseet Skåne – Kristianstad, Östra Storgatan 27b

– Målet är att uppmärksamma de utmaningar som finns framför oss men också ge lite hopp inför framtiden, det finns mycket lösningar som man redan jobbar med, säger André Ivarsson, museipedagog.

En del lösningar är mer fokuserade på att minska svinn, som läder av äppelrester och inspiration till olika användningsområden för kaffesump. Andra handlar om en omställning till mer hållbara råvaror, exempelvis insekter, alger, odlat kött och den i Sverige bortglömda baljväxten gråärt.

Läder av äppelrester.
Bild: Beyond Leather Materials ApS
Gråärt, framtidens gröna protein?
Bild: Den gamle by
Odlat kött i en petriskål.
Bild: Alamy

– Det finns mycket häftiga lösningar men det här är kulturellt också, säger André Ivarsson. Vi har bestämt att här i Sverige betraktas vissa saker som mat, insekter kommer det nog ta ett tag innan vi accepterar medans i andra länder så undviker man att äta kräftor.

André Ivarsson tar upp svamp som exempel på en råvara som vi i Sverige inte har ätit så mycket av historiskt sett och som vi lärt oss äta efter hand.

Utställningen är ett samarbete med två friluftsmuseer, ett i Danmark och ett i Norge, vilket märks då mattraditioner från alla tre länder samt gränshandeln mellan länderna uppmärksammas. Efter utställningsperioden i Kristianstad kommer den flytta vidare till Maihaugen i Lillehammer och Den Gamle By i Århus.

Låter det spännande med insekter? Klicka här för att läsa mer!