Så filear du en gädda
I reportaget ”Gädda: Sveriges ratade råvara är en delikatess i Frankrike” framgår det att en anledning till att gäddans popularitet minskat i Sverige är gäddans krångliga ben. Fisken kan inte fileas i maskin som många andra fiskar och i Sverige har den generella kunskapen om hur man hanterar en hel fisk minskat drastiskt. I andra länder finns en större tradition av att hantera och tillaga hela fiskar. Här kommer därför en guide om hur man filear en gädda, så att du kan äta gädda nästa gång du får den på kroken.
Gör så här
- Ta bort bukfenorna (de små mitt på fisken) för att kniven lättare ska kunna skära igenom fisken senare.

2. Skär med kniven bakom huvudet ner mot ryggraden. Vinkla sedan kniven från snittet mot fiskens skärt och skär längs med ryggraden och ovanför inälvorna.


3. Vänd på fisken.
4. Skär återigen med kniven bakom huvudet ner mot ryggraden. Gör ett litet snitt ut mot buken. Vinkla kniven på samma sätt som förra gången och skär längs med ryggraden.

5. Lägg filéerna med skinnet mot skärbrädan. På toppen av filén kommer du se revbenen, skär bort dessa med samma teknik som du avlägsnade filéerna.

6. Ha kvar filén i samma position. Använd en gaffel för att hålla fast skinnet vid sin stjärt. Ta en kniv och avlägsna skinnet från filén.

7. För att avlägsna det stora gaffelbenet (vid ryggraden), använd knivens spets för att avlägsna dess fäste i köttet på båda sidorna av benet. En tunnare kniv är bra att använda i detta moment eftersom en för kraftig riskerar skära igenom de ganska mjuka benen.

Nu är fisken filead och klar. Småben finns kvar i fisken, genom att mixa filéerna i en matberedare gör du en färs där benen blandas ut med resten av köttet. Vill du ha ett recept på hur du ska tillaga gäddan kan du klicka här.