Redaktionen tipsar: bästa fusionrestaurangerna

Grafik: Ida Lindemann


Vi har en hel del restauranger med olika smakinriktningar i Sverige. Vi i redaktionen har valt ut våra favoritställen från våra hemstäder!

Lyran – malmö

En liten restaurang belägen vid Jesusparken. Lyran satsar på säsongsbetonade ingredienser från lokala farmare och vinmakare. För Lyran är atmosfären är viktigt och därför riktar de sig främst till vuxna.

Vi tycker att de kombinerar smaker på ett intressant sätt och från världens alla hörn. Dessutom har de en finstämd avsmakningsmeny och därför kan vi verkligen rekommendera detta!

aMA – Helsingborg

På Clarion Hotel i Helsingborg ligger AMA, precis intill vattnet, vilket passar bra överens med namnet. Ama betyder nämligen dykande kvinnor på Japanska. Här serveras en fusion mellan peruansk och japansk mat där fisk och skaldjur står i fokus.

Vi tycker att det är en fin miljö där man gärna sitter länge och äter. God mat – men missa inte ostronen. Här kan även du som inte gillar ostron få en ny favorit då ostronen toppas med picklade rödlök, chili och citron.

Kai – Karlskrona

På Kai krog möter Japan skärgården på Björkholmen. Kai betyder glädje och välbefinnande på japanska, vilket är vad de eftersträvar. En av kockarna jobbade tidigare i Japan och kombinerar nu japanska smaker med skandinaviska. De skriver att du kommer känna igen de flesta råvarorna, även om du inte känner igen tillagningsmetoderna.

Vi på redaktionen tycker att hela upplevelsen förhöjs av den underbara utsikten. Du beställer från din telefon för att kunna dela på flera olika rätter. Detta i kombination med god och spännande mat gör det väl värt ett besök enligt oss.

Toso – göteborg

Även på TOSO hittar du en fusion med det asiatiska köket och dess kultur. Deras stora trädörrar skapar känslan av att gå in i en annan värld. Vi tycker att maten är värd sitt lite högre pris tack vare den otroliga professionaliteten i matlagning och service. Har du vägarna förbi Götaplatsen rekommenderar vi dig starkt att äta här.

Bitza – stockholm

På Hornstulls Strand ligger restaurangen som blandar Mellanöstern och Italien i en ovanlig fusion. Här kan du få en sockerkaka med grädde till efterrätt, eller baklava. Vår favorit är en tillagad pizzadeg som är ihoprullad och toppad med olika ingredienser. Bland annat kan man välja hummus, aubergine, lammkött eller kyckling.

Vi tycker maten är väldigt god och till skillnad från många andra kök är det smakrikt utan att bli starkt. Hit kan du gå när du är trött på vanlig pizza, då du här kan få vanlig pizzadeg men med ovanlig topping.

La Ragazza – stockholm

Här finns en fusion mellan sydeuropeiskt och asiatiskt. De serverar endast en avsmakningsmeny, dessvärre går den inte att få vegetariskt. Bortsätt från det tycker vi att de har kreativa och roliga blandningar. De har stort fokus på bra råvaror och jobbar med precision och exakthet. Redaktionen tycker att smakerna gifter sig fantastiskt i munnen när vi smakar.

MISS VOON – UPPSALA

Restaurang Miss Voon mitt i centrala Uppsala kombinerar smaker från ett flertal asiatiska kök tillsammans med en skandinavisk grund, i såväl mat som dryck. Restaurangen har bland annat en sashimibar där det serveras rå fisk, skaldjur och kött. Alla rätter serveras i halvportioner, så det är perfekt för den nyfikna besökaren att beställa in ett flertal olika. De har även ett trevligt vegetariskt sortiment.

Redaktionen tycker att rooftop-restaurangen har en härlig atmosfär för en lite finare middag, perfekt för en lyxigare datenight eller födelsedagsfirande. De kvällar i veckan där baren gästas av en DJ passar det även att gå dit för en lite festligare stämning och provsmaka sig igenom det supergoda drinksortimentet.