Recept Dumplings

dumplings med shiitakesvamp och douchi

I texten om douchi, fermenterade svarta sojabönor, berättar jag om min smakupplevelse på restaurang Maobao i Köpenhamn. Jag blev förälskad i deras dumplings och bestämde mig för att försöka återskapa dem så fort jag kom hem. Sagt och gjort, efter en förvirrad timme på min lokala asiatiska livsmedelsbutik hade jag fått ihop de ingredienser som jag tyckte mig kunna identifiera i dumplingsen. Sedan experimentell dag i köket. Jag påstår absolut inte att jag lyckades kopiera originalet, men jag vågar säga att mina dumplings blev väldigt goda. Prova och döm själv!


Ingredienser

Fyllning:

  • 300 gram fryst gyozadeg (dumplingdeg á cirka 30 ark)
  • 50 gram torkad shiitakesvamp
  • 1,5 dl douchi
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk stött sichauanpeppar
  • 1 msk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 tsk sesamolja

Sås:

  • 50 gram torkad shiitakesvamp
  • 300 gram jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk lime
  • 1 msk soja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk stött sichuanpeppar

Övrigt:

  • 50 gram salladslök, hackad
  • 50 gram rostade och saltade jordnötter, hackade

Så här serverades dumplingsen på restaurang Maobao i Köpenhamn.

Gör såhär

  1. Ta fram gyozadegen ur frysen så att den hinner tina, gärna 2 i timmar.
  2. Lägg 100 gram torkad shiitakesvamp i en skål. Häll kokande vatten över och låt stå i minst 20 minuter. Krama sedan ur vattnet ur svampen, grovhacka och ställ åt sida.

Börja med såsen

  1. Stek 50 gram shiitakesvamp tillsammans med sichuanpeppar och vitlök
  2. När svampen är genomstekt, ha i 300 gram jordnötssmör och 1 burk kokosmjölk. Koka upp.
  3. Ha i resterande ingredienser till såsen och låt sjuda i ca 30 minuter. Passa på den så att den inte bränns vid.

Gör dumplingsen

  1. Stek den gula löken tills den blir genomskinlig och ha därefter i vitlök, douchi, sichuanpeppar, socker, sambal oelek och shiitakesvamp. Stek på medelvärme i några minuter utan att löken bränns vid.
  2. Lägg innehållet från stekpannan i en skål och ha i soja, risvinäger och sesamolja. Mixa grovt med en stavmixer.
  3. Placera dumpling-arken bredvid varandra på en ren, platt yta och lägg 1 msk fyllning på varje ark.
  4. Fukta ena sidan av arken, vik dem som halvmånar och tryck ihop. Det blir finast om du gör veck där kanterna möts. Lägg dumplingsen sedan på ett fatt med en fuktig handduk över så att de inte torkar.
  5. Stek dumplingsen i olja på medelvärme i cirka 2 minuter tills de har fått färg. Häll därefter i 1 dl vatten och lägg på locket. När vattnet har ångat bort låter du dumplingsen steka i ytterligare 2-5 minuter så att undersidan blir krispig igen.
  6. Späd såsen med vatten om den har blivit för tjock. Mixa den sedan slät.
  7. Servera dumplingsen med såsen och toppa med salladslök och jordnötter.

Text och bild: Wendela Antepohl