Så tränar du upp lukt och smak efter covid

Foto: Ida Palm Ekspong

Många lever med nedsatt eller förvrängt luktsinne efter Covid-19. Lukt- och smakträning är den rehabiliteringsmetod som har bäst vetenskapligt stöd.

Text: Wendela Antepohl


Har du drabbats av lukt- och smakproblem efter Covid-19? Då bör du prova luktträning, den metod som har bäst vetenskapligt stöd för att förbättra luktsinnet.

På frågan ”Vilket sinne skulle du välja bort om du var tvungen?” svarar de flesta luktsinnet. Förmågan att känna lukter kan tyckas umbärlig jämfört med synen, hörseln och känseln. Men det är en sak på papperet, och en helt annan sak den dagen då all lukt – och en stor del av ens smak – plötsligt är borta eller förvrängd.

Det finns flera virusinfektioner som kan orsaka lukt- och smakbortfall, men det har tidigare varit relativt ovanligt. I samband med Covid-19 drabbades plötsligt miljontals människor världen över av lukt- och smakproblem. Eftersom viruset är så nytt vet man ännu inte exakt hur det påverkar luktsinnet eller vad man kan göra för att åtgärda det. Det finns dock en metod som hjälper många att få bättre luktsinne igen, nämligen luktträning. Alla blir inte bättre, men det är den rehabiliteringsmetod som har bäst vetenskapligt stöd hittills. Precis som med alla typer av träning räcker det inte att göra det en gång, utan man måste hålla på varje dag i flera månader för att få resultat. Men hur gör man då?

Luktträning: Så här gör du

Välj ut 4-6 dofter som du gillar och som har en tydlig men inte allt för stark lukt. De ska vara relativt beständiga, dvs. inte förstöras snabbt. Undvik produkter som innehåller alkohol, till exempel parfymer eller deodoranter. Undvik även sådant som irriterar näsan, t.ex. chili. Förslag på lukter finns längre ner. Lukta på dessa lukter en gång på morgonen och en gång på kvällen varje dag. Vid varje tillfälle ska du lukta under ca 10 till 15 minuter totalt.

  • Lukta på varje doft i cirka 10 till 20 sekunder åt gången.
  • Koncentrera dig på doften och hur du minns att den ”borde” dofta. Försök också visualisera doften för ditt inre.
  • Lukta på doften ungefär som när du luktar på en blomma. Dra inte in allt för mycket luft.
  • Upprepa samma procedur med nästa doft.
  • Se till att inte bli störd när du lukttränar så att du kan koncentrera dig ordentligt.
  • För gärna en ”doftdagbok” och skriv ner dina upplevelser varje träningstillfälle. Då får du en bättre överblick över din utveckling.

En del personer har upplevt en bättre effekt om dofterna byts ut en gång i veckan. Det går bra att återanvända tidigare dofter efter någon vecka.

Det är viktigt att ha tålamod när man lukttränar. Ofta tar det minst 2 månader att uppnå märkbara effekter, och det kan dröja ytterligare 4 till 6 månader av träning innan man upplever ytterligare förbättring. Därför är det bra att börja träna så tidigt som möjligt efter man upptäckt en luktnedsättning. Förmågan till återhämtning är dessutom bäst under de första månaderna.

Om du har genomfört luktträning under cirka 3 till 4 månader och inte upplever någon förbättring bör du kontakta vården för att bli undersökt av en specialist.

Förslag på lukter för luktträning

Följande lukter är enbart förslag. De flesta dofter som inte irriterar näsan fungerar.

Vaniljpulver, kardemumma, honung, timjan, sylt, kummin, juice (inte färskpressad), ketchup, kanel, vitlök (färsk, hackad), sirap, tonfisk (på burk), jordnötssmör, kokt ägg, kokosolja, sojasås, basilika, kaffe, oregano, te, persilja, tandkräm, koriander, handtvål.

Källa: Lukttraning.se