GRÖT TILL FRUKOST, LUNCH och middag

Text och bild: Joel Svahn


Gröt, en maträtt som vi i norden har ätit sen vikingatiden, och som i ärlighetens namn inte verkar ha hittat nya sätt att tillagas sen dess. Du har något korn, kokar det i vatten tills det blir mjukt och äter med mjölk eller smör.

Men om vi drar blicken åt öster hittar vi inte bara en helt annan matkultur, utan också ett helt nytt sätt att tänka kring gröt. Lägg nu dina tråkiga frukostgrötar åt sidan och låt julgröten vänta några månader till, så ska vi prata om congee och dess oäkting, kryddad gröt.

Congee är en risgröt som går att spåra till cirka 1000 f.Kr och är än idag en stapelmaträtt i Kina. Stella Guo är student på Chalmers Universitet i Göteborg där hon skriver sin mastersexamen. Innan studierna i Sverige levde hon i Kina, och har växt upp med congee på samma vis som barn i Sverige växt upp med havregrynsgröt.

Bild: Matthew Mead

– För mig är congee en mjuk och återfuktande textur mer än en smak, säger Stella.

Skillnaderna mellan congee och havregrynsgröt är stora sett till tillagningssätt och ingredienser, men skillnaderna blir något mindre om man jämför med congee med risgrynsgröt. Båda kräver långa koktider på en lägre temperatur och kokas gärna i annat än vatten. Till och med ”mandeln i gröten” hittar du här, fast i annan form.

– Jag brukar lägga i grönsaker, sesamolja, vitpeppar, ingefära och revben från gris, säger Stella.

En sista skillnad är till vilken måltid man äter congee. Havregrynsgröt i Sverige är solklar frukostmat, och kanske lunch åt en ekonomiskt medveten student. Congee däremot passar till dygnets alla måltider.

– Det är inte bara frukostmat. Du kan ha det som lunch, middag, eller äta en skål mitt i natten, säger Stella.

I ett härligt möte mellan öst och väst skapas en fusion mellan congee och havregrynsgröt: kryddad gröt. Idén är enkel i grunden, havregryn kokas i buljong (eller annan sås!) och får en helt annan smakprofil, vilket gör att det flexibla grynet når oanade möjligheter. Risotto som vanligtvis tar uppemot 30 minuter att koka klart blir som kryddig gröt minst lika gott men på halva tiden. Du måste inte heller stå och ösa på buljong, utan kan koka det som vilken gröt som helst. Jag älskar att toppa min kryddade gröt med diverse tillbehör. Ett lösstekt ägg, korv, och bacon blev min personliga favorit, men det fungerar minst lika bra med ångad pak choi, pocherat ägg, chiliolja och sojasås.

Receptet som följer är bara en grund och går att variera till oändligheten. Testa med tomatsås, svampbuljong eller en currysås! Toppa med det som passar, men ett ägg slår nästan aldrig fel.


ingredienser

  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl havregryn
  • Toppings: stekt ägg, korv, bacon, pak choi, gräslök, vårlök, chiliolja, soja eller vad du vill!

gör såhär

  1. Koka upp vattnet, lägg i buljongtärningen.
  2. Stäng av värmen på plattan och vänta tills buljongen inte längre kokar.
  3. Lägg i havregrynen och koka upp under omrörning.
  4. Koka i 7-12 minuter, rör om då och då. Gröten får en tjockare konsistens vid längre koktid.
  5. Förbered dina toppings, stek ägg, ånga pak choi, ta fram flaskor med soja och chiliolja.
  6. Lägg upp gröten i en fin skål och toppa. Klart!