
Text: Tuva Lejonklou
Vad vi äter har stor betydelse, både för vår egen och planetens hälsa. Ett sätt att börja äta mer hälsosamt och klimatsmart är att använda insekter. Lättare sagt än gjort, kanske du tänker. Här kommer därför våra bästa tips på hur du kan börja använda insekter – i alla dagens måltider.
Till frukost: Larvpannkakor
Det kanske låter larvigt, men bidrönarlarven fungerar alldeles utmärkt som substitut till ägg.
Men var kommer bidrönarlarven ifrån? I biodlingar finns en parasit som heter varroakvalster, som kan attackera odlingen och ta över den. För att förhindra att detta kvalster sprids brukar man göra något som kallas bidrönarutskärning. Det man gör då är att man skär ut och slänger alla bilarver och det vax de sitter i.
Varje år slängs tio tusentals kilo bidrönarlarver. Genom att köpa det utskurna bidrönarvaxet direkt från biodlare kan du använda det som ingrediens i matlagning. Antingen kan de kokas eller stekas som de är, eller pressas för att användas som substitut till ägg.
Och det är just detta de kan användas till, för att vispa ihop några goda larvpannkakor till frukost! Följ ett helt vanligt pannkaksrecept, om du föredrar tunna eller amerikanska är upp till dig. Istället för ägg pressar du i en bit bidrönarkaka med hjälp av en potatispress. En bit drönarkaka på 10×10 centimeter motsvarar 1-2 ägg. Vad du ska servera till pannkakorna bestämmer du förstås själv. Men här är mitt förslag: hjortronsylt och en klick grädde. Smaklig spis!
Till mellanmål: Knapriga kryp i granolan
Mellanmål är viktiga för att hålla uppe energin under dagen. Ett enkelt sätt att göra mellanmålet mer proteinrikt är att slänga i lite rostade insekter i din granola. Det kan till exempel vara syrsor eller mjölmaskar. Genom att blanda i lite insekter gör du både miljön och hälsan en tjänst. Insekter innehåller nämligen många nyttiga aminosyror och vitaminer som människor som lever på växtbaserad kost lätt kan få brist på. Exempelvis vitamin B12, som endast finns i animalier, eller järn, som många lider brist på i Sverige.
Torkade syrsor och mjölmaskar finns att beställa enkelt via nätet, om du inte vill ge dig in i projektet att föda upp egna. De är knapriga och spröda, inte olikt de gryn som redan finns i granolan. Om du vill göra mellanmålet lite sötare finns även chokladdoppade syrsor du kan toppa med. Mums!
Till lunch: En nästan helt vanlig caesarsallad
Precis som nämnt ovan är rostade insekter knapriga och spröda, inte helt olikt torkat bröd. De är därför perfekta att använda som ersättare för brödkrutonger i en caesarsallad. Släng ihop en klassisk caesarsallad, och toppa med saltade syrsor eller mjölmaskar för att få en nyttig och trevligt knaprig touch.
Om du är öppen för att experimentera med lite rökiga kryddor kan även insekter fungera som substitut till bacon i salladen. Prova att lägga syrsorna i lite rökig marinad och stek på innan du lägger ner dem i salladen.
Voila, nu har du en nästan helt vanlig caesarsallad, med mindre onyttiga fetter som bonus!
Till fika: Bullar och frallor – med maskmjöl
Det är inget nytt koncept att blanda mjölsorter när man bakar bullar eller bröd. Däremot är det inte lika vanligt att blanda ut vetemjölet med mjöl gjort på larver. Malda mjölmaskar går att blanda ned i alla möjliga saker, bland annat i bakverk.
Så, leta upp ditt favoritrecept på fikabröd, till exempel kanelbullar eller vetefrallor, och släng i några matskedar mjölmask-mjöl. Smaken blir inte helt annorlunda, utom att det adderar lite umami. Vem tackar inte nej till lite nybakat och proteinrikt fika?
Till middag: Blandfärs fick precis en ny betydelse
Allt du kan tänkas göra med köttfärs till middag, såsom hamburgare, lasagne, kåldolmar eller köttbullar, kanske du brukar göra med blandfärs. Men, tänk om blandfärs fick en helt annan betydelse? Byt ut hälften, eller den mängd du är bekväm med, av nötfärsen mot mjölmaskfärs.
Studier har visat att insekter innehåller lika stor mängd protein som rött kött, kyckling eller fisk. Insekter har dessutom en trevlig umamismak som delvis påminner om biff. Genom att bara byta ut en del av köttet kommer maten med allra största sannolikhet smaka ungefär som vad du är van vid, men med mindre klimatpåverkan och onyttiga fetter.
Till efterrätt: Larvigt god glass med syra direkt från myrstacken
Som tidigare nämnt kan bidrönarlarver användas som substitut till ägg. Ett smart sätt att använda dem på är därför att slänga ihop lite larvglass. Följ ett helt vanligt glassrecept, smakalternativen är oändliga, och byt ut äggen mot pressad bidrönarkaka. En bit på 10×10 centimeter motsvarar 1-2 ägg.
För att göra det lite extra spännande kan du dessutom använda strössel direkt från naturen. Myrsyra används av toppkockar på finrestauranger världen över. Varför inte toppa av den härliga larvglassen med lite myror, för att få till en syrlig touch? Mmm, gott!