Testa molekylär gastronomi hemma

Gaja Dudkiewicz är kock och har ett stort intresse för molekylär gastronomi. Hon håller även i kurser i matlagningstekniken genom Medborgarskolan.

Text: Matilda Westermark


Molekylär gastronomi kan låta krångligt och inte direkt som något vem som helst kan ge sig på att prova. Men Gaja Dudkiewicz, kock specialiserad på matlagningsstilen som även håller kurser om ämnet, berättar att det går utmärkt att prova själv.

– Det svåra med molekylär gastronomi, förutom själva kemin bakom reaktionerna, är att det kan vara svårt att få tag på rätt ingredienser. Men det finns några enkla recept man kan prova på utan att behöva specialbeställa ingredienser från nätet, säger hon.

En ingrediens som är bra att ha i skafferiet, och som finns att köpa i majoriteten av svenska matbutiker, är agar agar. Det är ett gelifieringsmedel likt gelatin, fast växtbaserat.

– Eftersom agar agar är en råvara som är så lätt att få tag på är det en bra startpunkt för att börja experimentera med molekylärgastronomiska tekniker.

Något Gaja rekommenderar att testa är att göra balsamvinägerpärlor, vilka till exempel kan serveras över en sallad.

– Det är ett lätt sätt att imponera på middagsgästerna, eftersom du inte behöver några speciella verktyg. Det är också väldigt kul att göra tillsammans.


Ingredienser

  • 100 gram balsamvinäger
  • 1 tsk agar agar
  • Ca. 2 dl kyld rapsolja

Gör såhär

  1. Koka upp balsamvinäger och agar agar i en kastrull. Stäng av spisen när blandningen börjar koka. Låt svalna i någon minut.
  2. Häll upp kyld rapsolja (att låta den stå i frysen i ungefär en timme innan räcker gott och väl) i ett högt glas, till exempel ett vattenglas.
  3. Fyll en pipett med den ljumna balsamvinägerblandningen och droppa i glaset med rapsoljan. Pärlor kommer att formas.
  4. Sila av pärlorna och servera! Pärlorna kan sköljas av vid behov.