göra egen kombucha

Gör din egen kombucha

kombucha recept

Det finns mängder av olika varianter på kombucha, allt från vilket te man använder vid grundbryggningen till vilken smaksättning man väljer. Även tidsförloppet på fermenteringen bidrar till hur resultatet kommer att bli. Idag är det vanligt att hitta smaksatt kombucha i butiker och caféer, men när du börjar brygga är det bäst hitta din favorit bland de naturella smakerna. De olika teerna tar fram olika karaktärer i drycken och längden på fermenteringen är något du kan experimentera med tills du hittar den smak som passar dig bäst. Välj mellan grundbryggning på vitt, svart eller grönt te.


ingredienser

  • 3 matskedar svart te, motsvarar 6 tepåsar
  • 2,4 liter vatten
  • 3 deciliter råsocker
  • 6 deciliter kombucha (startvätska)
  • 1 styck Scoby
  • 4 matskedar vitt te, motsvarar 8 tepåsar
  • 3 liter vatten
  • 3 deciliter råsocker
  • 1 liter kombucha (startvätska)
  • 1 styck Scoby
  • 3 matskedar grönt te, motsvarar 6 tepåsar
  • 1+1,8 liter kallt vatten
  • 1,5 deciliter råsocker
  • 2 deciliter kombucha (startvätska)
  • 1 styck Scoby

Gör så här

  • Börja med att koka upp vattnet, lägg i teet och tillsätt socker. Rör om medan teet fortfarande är varmt för att sockret ska lösas upp. Låt sedan svalna i rumstemperatur till omkring 25 grader.
  • Ta först ut teet när drycken svalnat, du vill att det ska vara starkt. Häll sedan över vätskan i en ren glasbehållare.
  • Tillsätt kombucha (statvätska) och lägg i Scoby:n. Spänn ett bomullstyg över behållaren och låt stå i cirka 10 dagar utan att röra om. Det är viktigt att teet hunnit svalan innan Scoby:n tillsätts. Svampen dör vid för höga temperaturer.
  • Efter 10 dagar är det dags att provsmaka. När du nått smaken du gillar plockar du ur Scoby:n och förvarar drycken i kylen.

Efter fermenteringsprocessen är klar finns möjligheten att smaksätta din kombucha. Det går att använda sig utav det mesta, bär, blommor och frukt är bara några få exempel. En vanlig smaksättning i Sverige är hallon. Du tar då din glasburk med kombucha och tillsätter rikligt med bäret, täpper sedan till burken och placerar den i kylen. Även denna processen tar omkring 10 dagar, men här har du frihet att röra om under tiden. Efter tio dagar är det dags att provsmaka. När du uppnått den smak du tycker om silar du ut bären och sedan har du en färdig, smaksatt kombucha.

Ersätt inte sockret
Det kan se ut som att drycken innehåller stora mängder socker, men faktum är att det håller bakteriekulturen Scoby vid liv. När Scoby:n äter socker omvandlas det till organiska syror och goda bakterier som ger kombuchan sin hälsoprofil. Därför är det viktigt att inte ersätta sockret.