BibimBap Med Umamibollar och Asiatisk Coleslaw

Bibimbap är koreanska och betyder ”blanda ihop”. Rätten har fått stort genomslag även i Europa den senaste tiden, så vill du vara trendkänslig struntar du i fredagstacon och bjuder på den här färgbomben istället. Den här versionen ligger ganska långt från det koreanska originalet, men smakar ack så gott.


Ingredienser

Cirka 6 portioner.

Umamibollar:

  • 850 g formbar färs
  • 2 dl douchi/svarta fermenterade bönor
  • 2 msk soja
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk chiliolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk fisksås
  • Rapsolja till stekning

Asiatisk coleslaw:

  • 1 spetskålshuvud
  • 1 dl majonäs
  • 1 dl hackad koriander
  • 1 msk sesamfrön, gärna svarta
  • 0,75 msk limejuice
  • 0,75 msk soja
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk sambal oelek
  • 2 krm svartpeppar

Övrigt:

  • Jasminris för 6 personer
  • Chilimajonäs (gör egen eller köp färdig)
  • 1 gurka
  • 1 paprika
  • 2-3 salladslökar
  • Saltade jordnötter, koriander och svarta sesamfrön att toppa med

Gör såhär

  1. Låt den frysta färsen tina i rumstemperatur i en timme.
  2. Hyvla spetskålen.
  3. Blanda alla ingredienser till coleslawen utom spetskålen och sesamfröna i en bunke. Ha därefter i den hyvlade kålen och sesamfröna.
  4. Koka upp riset.
  5. Skölj douchin i kallt vatten.
  6. Mixa alla ingredienser till umamibollarna utom den formbara färsen grovt. Det ska finnas bitar av svarta bönor kvar. Blanda därefter samman mixen med färsen. Smaka av.
  7. Forma runda bollar av färsblandningen och stek dem i rapsolja på medelvärme.
  8. Skär gurkan och paprikan i tunna skivor. Hacka salladslöken.
  9. Lägg riset, coleslawen, umamibollarna och grönsakerna i skålar. Toppa med chilimajonäs, koriander, jordnötter och sesamfrön.

Text och bild : Wendela Antepohl