BibimBap Med Umamibollar och Asiatisk Coleslaw
Bibimbap är koreanska och betyder ”blanda ihop”. Rätten har fått stort genomslag även i Europa den senaste tiden, så vill du vara trendkänslig struntar du i fredagstacon och bjuder på den här färgbomben istället. Den här versionen ligger ganska långt från det koreanska originalet, men smakar ack så gott.
Ingredienser
Cirka 6 portioner.
Umamibollar:
- 850 g formbar färs
- 2 dl douchi/svarta fermenterade bönor
- 2 msk soja
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 2 tsk chiliolja
- 2 tsk risvinäger
- 2 tsk socker
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk fisksås
- Rapsolja till stekning
Asiatisk coleslaw:
- 1 spetskålshuvud
- 1 dl majonäs
- 1 dl hackad koriander
- 1 msk sesamfrön, gärna svarta
- 0,75 msk limejuice
- 0,75 msk soja
- 2 tsk socker
- 2 tsk sambal oelek
- 2 krm svartpeppar
Övrigt:
- Jasminris för 6 personer
- Chilimajonäs (gör egen eller köp färdig)
- 1 gurka
- 1 paprika
- 2-3 salladslökar
- Saltade jordnötter, koriander och svarta sesamfrön att toppa med
Gör såhär
- Låt den frysta färsen tina i rumstemperatur i en timme.
- Hyvla spetskålen.
- Blanda alla ingredienser till coleslawen utom spetskålen och sesamfröna i en bunke. Ha därefter i den hyvlade kålen och sesamfröna.
- Koka upp riset.
- Skölj douchin i kallt vatten.
- Mixa alla ingredienser till umamibollarna utom den formbara färsen grovt. Det ska finnas bitar av svarta bönor kvar. Blanda därefter samman mixen med färsen. Smaka av.
- Forma runda bollar av färsblandningen och stek dem i rapsolja på medelvärme.
- Skär gurkan och paprikan i tunna skivor. Hacka salladslöken.
- Lägg riset, coleslawen, umamibollarna och grönsakerna i skålar. Toppa med chilimajonäs, koriander, jordnötter och sesamfrön.
Text och bild : Wendela Antepohl