Laga säsongsbaserat i skogen


Text och bild: Jenny Olsson


Under juni månad börjar syrenbuskarna skifta från lila till brunt samtidigt som den gräddvita flädern börjar blomma och rabarberblasten sticka upp ur jorden. Säsongen är nu inne för flera av våra godaste råvaror och att äta säsongsbaserat är bra för både plånbok och klimat. Om du dessutom lagar och äter din säsongsbaserade mat utomhus kan du kombinera både nytta och nöje.

En viktig lärdom att ta med sig inför sin utemiddag är att det inte är prylarna som gör maten och att du klarar dig på ganska få redskap – så länge du förbereder det du kan hemma innan du går ut. Vår reporter har använt sig av ett stormkök för att laga maten denna gång.


pyttiskogen

Receptet är anpassat till fyra personer.

De fetmarkerade ingredienserna är i säsong under juni månad.


Ingredienser

  • 1 knippe sparris
  • 1 knippe rädisor
  • 5 st morötter
  • 800g små färskpotatis
  • Gräslök
  • 1 gul lök
  • 2 st vegetarisk chorizo (eller annan valfri kryddig korv)
  • Pak choi
  • Sesamolja
  • Smör
  • Fetaost
  • Salt
  • Peppar
  • Chiliflakes

Dressing:

  • Olja
  • Dijonsenap
  • Salt
  • Peppar

Gör såhär:

  1. Koka potatis och morötter
  2. Skär alla grönsaker, förutom rädisorna, i mindre bitar
  3. Stek grönsaker och potatis i rikligt med smör och krydda efter smak
  4. Skär korven i mindre bitar och stek i smör
  5. Blanda allt och ringla över dressing
  6. Servera med smulad fetaost, skivade rädisor och hackad gräslök
  7. Stek pak choi i lite vatten och gotta sig i ångan
  8. Servera pak choi med ringlad sesamolja vid sidan

stekta smöriga bullar

För att få energi för vandringen hem kan det vara bra att få i sig några smöriga bullar. Detta recept är inte anpassat speciellt efter säsongsråvaror.


Ingredienser

  • Färdig pizzadeg
  • 125g smör
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk kanel
  • 1/2 msk kardemumma
  • Pärlsocker

Gör såhär:

  1. Rulla ut pizzadegen med pappret kvar
  2. Bred ut rikligt med smör över degen
  3. Strö på socker, kanel och kardemumma
  4. Rulla ihop och dela i mindre bitar
  5. Stek bullarna gyllenbruna i rikligt med smör på båda sidor
  6. Strö över pärlsocker

Exempel på grönsaker i säsong under juni

  • Blomkål
  • Broccoli
  • Fläder
  • Gräslök
  • Gullök
  • Gurka
  • Jordgubbar
  • Kålrabbi
  • Morötter
  • Nässlor
  • Palsternacka
  • Purjolök
  • Potatis
  • Rabarber
  • Rädisor
  • Rödlök
  • Sallat
  • Sockerärtor
  • Sparris
  • Spetskål
  • Tomat