Bakom bubble tea-boomen

Text och bild: Alice Östenberg


Nya butiker öppnas i städer över hela Sverige och ungdomarna flockas kring dem. Skyltar annonserar något som går under namn som bubble tea, pearl tea eller boba. Har du också undrat vad det är för dryck de säljer? Var kommer det ifrån och varför är det så populärt? Fusion tar dig med till Malmö för att få svar på dina frågor.

Vi är i Mitt möllan, ett stenkast från Möllevångstorget i Malmö. I den lilla gallerian hittar du bland annat en tatuerare, en tehandel, en second hand-butik med inriktning på barnkläder, ett tryckeri och en food court med mat från Vietnam, Indien och Taiwan. Det är också i Taiwan som bubble tea har sitt ursprung.

Bubble tea-baren Bobbla är en av många som öppnat i Sverige under de senaste åren.

Vad är då bubble tea? Tänk en chailatte, men med andra sorters te och sen något tuggigt i botten. Bubble tea är en tedryck som varit populär i Ostasien sedan den först skapades på 1980-talet genom att kombinera sött te, mjölk och lokala efterrätter, i detta fall kulor av tapioka. Tapiokakulorna är gjorda av stärkelse från rotfrukten kassava som kokas långsamt tillsammans med brunt socker och slutresultatet blir tuggigt, ungefär som en gummibjörn fast mindre söt.

Michael Jørgensen, en av Bobblas medgrundare.

Resultatet blir en kombinerad törstsläckare och efterrätt, som dricks med ett extra tjockt sugrör.

– Jag tror att det har att göra med att det är viktigt med textur i kinesisk mat, säger Michael Jørgensen, en av bubble tea-baren Bobblas medgrundare.

Saker som är tuggiga och gummiaktiga, som brosk, bläckfisk och klibbrismjöl är vanligare i kinesisk matlagning än i Sverige vilket märks, menar Tommy Jiang, Bobblas andra medgrundare.

– Äldre kunder kanske inte säger det rakt ut men det märks att de tycker att tapiokapärlorna är lite konstigt, instämmer Michael.

Idén till Bobbla föddes för tre år sedan. Tommy tyckte att det var svårt att hitta ställen i Malmö som sålde bubble tea med autentiska smaker

– Jag är något av en bubble tea-entusiast. Jag strävar helt enkelt efter att hitta det bästa bubble tea jag kan få tag på, fortsätter Tommy.

Lösningen på problemet? Att göra det själv!

Tommy har tidigare pluggat design och använde färdigheter därifrån för att skapa en grafisk profil och logga för Bobbla. Han gjorde research gällande hur man bygger upp ett varumärke och skrev en affärsidé. Men då tiden inte var riktigt rätt pausades planerna på att öppna en bubble tea-bar sedan i två år.

Tommy Jiang, en av Bobblas grundare.

Detta fram till ett gyllene tillfälle då det blivande Bobbla fick möjlighet att dela lokal med glassmakarna Köld, som har försäljning och tidigare har haft produktion i Mitt möllan innan de expanderat till ytterligare två butiker i Malmö.

Den gamla idén plockades upp och Bobbla föddes nästan precis ett år innan Fusions besök i Mitt möllan. Men även Bobbla har växt ur lokalerna i food courten och kommer öppna en egen butik i slutet av maj 2022.

Bakom baren står Tommy och Michael, tar beställningar och blandar mugg efter mugg med olika tedrycker. I kantiner i rostfritt stål finns toppings i olika färger som skopas ner i muggar. Is, mjölk och te blandas i en shaker.

[masterslider alias=”ms-32-1″]

Det blandas, skakas, hälls och skopas hos Bobbla.

För Tommy och Michael var det viktigt att om de skulle göra bubble tea skulle det vara unikt. Gärna något som kunde passa ihop med glassen från Köld, ett företag som gjort sig välkända i Malmökretsar för sina unika smakkombinationer, som gräddglass med getost och sorbet gjort med öl från lokala bryggerier.

– Vi vill erbjuda samma sorts fusion, östasiatiska smaker tillsammans med skandinaviska smakprofiler, säger Tommy.

Michael är den som står bakom Bobblas smakkreationer, han och Tommy träffades i Kina där de båda tidigare också bott.

– Efter att bott i Kina i så många år och efter att ha vant sig vid bubble tea där, så har jag fått gå tillbaka och tänker på hur det är för de som inte är så vana vid det, berättar Michael.

Vid sidan av mer typiskt kinesiska smaker som jasmin, taro och litchi finns även smaker som är mer bekanta för oss i Sverige. Han använder sig av lokala resurser som fläder, rabarber och päron för att skapa drycker som kan funka som inkörsport för ovana besökare.

– De ser något man känner till och sen provar man det. Vi har märkt att när föräldrar kommer med deras barn så har barnen koll på vad det här är och beställer medans föräldrarna ser lite osäkra ut, men så ser de fläder eller rabarber på menyn och så väljer de det, säger Michael.

Ett annat exempel på en mjuk ingång, inflikar Tommy är alternativet som är en blandning mellan kaffe och te. Detta funkar ofta bra för kunder som gillar kaffe men som är nya till bubble tea-konceptet.

– De kanske tänker att detta bara är något för unga men så testar de och tycker att det är gott, säger Michael.

Smakordlista

Oolong: Ett semi-oxiderat te som kan beskrivas som ett mellanting mellan svart och grönt te.

Litchi: En stenfrukt från Kina, med ett knottrigt rödaktigt yttreskal. Innanför skalet gömmer sig ett saftigt, sött och syrligt fruktkött samt en stenhård mörkbrun kärna.

Taro: En rotfrukt som är en basgröda i Afrika, Oceanien och södra Asien. Lila i färgen med en mjuk smak, len och krämig konsistens.

Tapioka: Den vanligaste typen av bubble tea-”bubblor”, tapiokakulor gjorda av stärkelse från rotfrukten kassava som kokas långsamt tillsammans med brunt socker.

Grass jelly: Mörkt brun jelly av Platostoma palustre, en medlem i mintfamiljen. Har en mild, svalkande och lätt bitter smak.

Sago: En typ av stärkelse från sagopalmen, ofta i form av små vita pärlor som kan användas i puddingar eller i bubble tea. Vanligt i Malaysia och Indonesien.

Sagogryn.
Olika typer av jelly och popping boba.
Tapioka kulor med brunt socker.

Den ursprungliga versionen av bubble tea är mjölkte med tapiokakulor, men det finns mycket mer som går att inkludera under bubble tea-paraplyet. Utöver mjölkteerna är det också vanligt med fruktiga teer utan mjölk. I dessa kan det passa med andra typer av tuggiga toppings, som ”popping boba”, sagogryn, grass jelly eller kokosjelly.  

Popping boba kommer ursprungligen från USA och härstammar från molekylär gastronomi, från Michelinrestaurangers experiment med sjögräsextrakt för att göra små vätskefyllda sfärer som poppar när man biter i dem.

– Det är nog det mest populära hos oss. Särskilt hos äldre kunder och bland de som aldrig testat bubble tea förut, säger Tommy.

Under eftermiddagens flöde av kunder finns både de som vet precis vad de vill ha, beställer och går vidare. Andra läser noga skyltarna, ber om råd för att välja smak och undrar om tapioka, popping boba och de olika typerna av jelly.

Hannes Wäst är i sällskap med två vänner som vant beställer varsin dryck. Hannes har tidigare testat bubble tea med tapiokakulor och var inte helt såld på det. Efter råd från Tommy väljer han att byta ut tapiokakulorna mot popping boba i sitt mjölkte.

Han smakar och utbrister:

– Det här var ju gott, helt annorlunda än det jag testat tidigare!

Hannes Wäst testar bubble tea.
Hur smakar det?
Gott, tycker han!

Tommy menar att det först och främst är tack vare sociala medier, framför allt Tiktok, som bubble tea vuxit i popularitet utanför sin ursprungsregion. Drycken introduceras till fler och fler.

– Förra sommaren hade vi en lite äldre kund som testade vårt vattenmelonsmjölkte. Hon blev verkligen förälskad, kommer ofta hit och har vågat testa olika smaker, berättar Tommy.

Malin Nilsson och Gerda Sjödahl är på besök i Mitt möllan för att shoppa. De hade från början siktet inställt på att köpa glass men fick tipset att testa bubble tea från en av personalen i second hand-butiken på andra sidan av gallerians mittgång.

– Vi förstod inte riktigt vad det var när hon beskrev det, det är helt nytt för oss, säger Malin.

[masterslider alias=”ms-34″]

Gerda Sjödahl och Malin Nilsson testar bubble tea för första gången.

Malin och Gerda blir vägledda genom menyn av Tommy. Malin bestämmer sig för att testa ett fruktigt te med oolong, persika och popping boba med persikasmak, Gerda väljer ett mjölkbaserat te med smak av vattenmelon.

Malin börjar med att testa persikateet och funderar på smakupplevelsen.

– Det är ju uppfriskande och samtidigt gott att det är olika konsistenser. Men det är ändå lite ovant, man är ju van vid att antingen är det en dricka eller så är det liksom något man äter, säger Malin.

Hon dricker lite till genom det tjocka sugröret och tuggar på de små sfärerna med persikasmak, och fortsätter:

– Det är en blandning av en dryck och ett mellanmål. Det var gott att den hade en tydlig karaktär av te.

Malin Nilsson, självutnämnd kaffenörd.

Gerda tycker själva vattenmelonsmjölkteet smakar lite milkshake men får först inte upp tapiokakulorna. Hon flyttar sugröret en aning och får upp ett par pärlor, tuggar och tänker efter.

– Jag tyckte de var goda, konstaterar hon och hummar nöjt.

Fräscht och läskande tycker Malin om det fruktiga teet med oolong och ber om att få testa Gerdas vattenmelon och mjölkte. Hon tänker efter och kommer fram till att hon nog föredrar varianten utan mjölk. Malin beskriver sig själv som en kaffenörd och tror inte att teet skulle kunna ersätta en kopp kaffe men tänker sig att bubbelteet med persiska och oolong skulle kunna passa bra för att svalka.

– Mycket råvaror som vi använder har ju vissa grundsmaker som man har i andra matkulturer också men som man får från någon annan frukt, säger Malin.

Gerda Sjödahl testar ett mjölkte med vattenmelonsmak.

– Det blir ju ofta framgångsrikt med någon sorts cross kitchen. Det kan också lyfta smakkombinationer man är bekant med på ett annat sätt, att få det i kombination med något som är nytt. Det tror jag måste funka bra, det verkar ju tråkigt att bara få en fläderdrink, det kanske man har fått innan, fortsätter Malin.

I Sverige pågår just nu något av en bubble tea-boom, fler och fler ställen öppnar och inte bara i storstäderna.

– Just nu är det så nytt och hippt, många ser att det säljer bra och testar att öppna. Men sen tror jag en del kommer falla bort, säger Michael.

Fusions Bubble Tea-Guide

Stockholm

Ninecha, Katarinavägen 20

Yi Fang Fruit Tea, Mäster Samuelsgatan 38

Malmö

Bobbla, Södra Förstadsgatan 86

The Tea House, Per Albin Hanssons väg 40 (Mobilia)

Göteborg

Forida’s, Linnégatan 1

Me & Te, Kyrkogatan 19

Köpenhamn

Taste of Taiwan, flera platser, bland annat Løvstræde 10 och Nørrebrogade 38

The Mad Hatter Bubble Tea Emporium, Sankt Hans Torv 3

Fortfarande törstig? Klicka här för se ett reportage om den fermenterade drycken kombucha!