Kålen från Asien som trivs prima i Sverige

pak choi
Foto: Jenny Olsson

Pak choi, bok-choy, sellerikål eller kinesisk kål – kärt barn har många namn. Lär dig mer om den asiatiska bladgrönsaken som är rik på nyttigheter och står emot vår svenska kyla.

Text: Wendela Antepohl


Pak choi är en grupp inom familjen av korsblommiga växter. Den kallas också för sellerikål och kinesisk kål. Den blir cirka 10-15 centimeter hög och utmärks av sina vita bladsjälkar och sina mjuka, gröna bladskivor. Grönsaken innehåller en hel del vitaminer, bland annat vitamin A, C och K, B6 samt folat och kalcium.

Odla pak choi

Liksom många andra bladgrönsaker trivs pak choi som fisken i vattnet i vårt svala klimat, och får den bara skydd mot den värsta kylan är den tålig och lättodlad.

Kålen kan sås i flera omgångar under året, med start under den tidiga våren och enda fram till sensommaren. De mår bäst i näringsrik jord med lagom luftfuktighet. Fröna ska sättas på en lagom solig plats och gödslas med måtta.

Pak choi i mat

Pak choi kan ätas både rå och tillagad. De minsta bladen kan med fördel blandas ut i en sallad, medan de större bladen passar bättre att kokas, stekas, grillas eller wokas. Starka smaker som ingefära, chili, soja och vitlök gifter sig fint med pak choi.

Nykomling i Europa

Det var först på 1980-talet som pak choi kom till Europa. Eftersom den har visat sig vara väl rustad för kyla har den blivit mycket populär i norra Europa under de senaste åren.

Inom kinesisk och japansk matkultur är pak choi en av de viktigaste grödorna. Man använder både blad och bladskaft i matlagningen.

I Nordamerika går växten ofta under namnet Bok-choy, som betyder ”vit grönsak” på kantonesiska.


Läs om hur du lagar säsongsbaserad ”pyttiskogen” med pak choi här!