Matjournalisten: mat är inte bara njutning

Text: Alice Östenberg


Nina Frogneborn är frilansjournalist som främst ägnar sig åt mat. Just nu jobbar hon med Meny i P1 och har genom programmet som mål att de som är matintresserade ska få lite mer kunskap om livsmedel och produktion, så att man ska kunna ifrågasätta sina val mer.

Nina Frogneborn menar att om man vill specialisera sig bör det vara på något man gillar. Det måste finnas ett genuint intresse för att man ska kunna bli bra, menar hon. Man måste kanske inte nischa sig från början, men kan på sin arbetsplats hitta möjligheter att skriva om det man är intresserad av, även med en vanlig journalisttjänst. När man kan mycket om ett område, med kunskap och nyfikenhet, föder varje jobb nya idéer.

Nina har alltid varit intresserad av mat, även som liten. På gymnasiet började hon laga mat, läste kokböcker, samlade recept i en pärm och tittade på olika matprogram.

– Jag härmade och lärde mig att laga mat via tv-programmen, berättar Nina.

Bild: Privat

När hon gick journalistprogrammet på Mittuniversitet i Sundsvall skrev hon ofta om olika matrelaterade ämnen. Ett exempel är ett reportage om lussebullar, utformat som ett recept men som gick djupare in på vilka kemiska processer som gör en bra bulle.

Hon tycker främst om att jobba med ljud, delvis för att det är ett lätt format för intervjuer.

– Skrivandet var mitt medium innan jag började med radio, berättar Nina. Jag tycker att det har en dimension till som är rolig, skapandet med det musikaliska och berättandet med ljud.

Hon är ofta ute i samhället för att göra reportage och för att få med ljud i programmet brukar hon se till att den hon intervjuar lagar mat, även för att få struktur på berättandet. Ljudet av hur det fräser i en stekpanna eller ärtor i en burk som trillar mellan fingrarna. Människor blir även bättre på att berätta när de gör det de berättar om, menar Nina.

Mat ligger ofta på kultursidorna i en dagstidning men kan också vara politik menar Nina. Känsliga ämnen inkluderar saker som olika dieter, kött, socker och fetter.

– Mat är ganska känsligt, det är lätt att trampa någon på tårna, säger hon.

Att få möjligheten att resa är en av höjdpunkterna i yrket, att ta med sig mikrofonen och boka en intervju.

– Det är ett så bra sätt att komma in i samhället, du får så mycket mer information och får se så mycket mer som journalist, säger hon.

Ett exempel är när hon efter ett besök på en marockansk restaurang fick möjlighet att resa till just Marocko. Möten med människor och intervjuer som kan bli oväntade och innerliga är annat hon uppskattar.

Nina tror att mat och till exempel produktion, självförsörjning och klimat är ämnen som kommer bli viktigare.

– Mat är inte bara njutning, det kan absolut vara det men inte bara, säger hon. Jag tror att det är ett område som det kommer pratas mer om sen.

Nina Frogneborn

Gör: Frilansande journalist som skriver, gör radio och podd. Ofta om mat som i Meny i P1 men producerar även podd för Botaniskaträdgården i Göteborg.

Favoriträtt: Melanzane alla parmigiana, aubergine varvat med tomatsås, toppat med parmesan och ströbröd.